Bästa gaming dator

bästa gaming dator

Våra inlägg innehåller ibland annons- & affiliatelänkar [läs mer]

Funderar du på att köpa en gaming dator men har svårt att hitta en som passar dig? På denna sida ger vi några förslag på vilka vi tycker är de bästa gaming datorerna på marknaden idag, och hur du ska resonera vid valet av komponenter och vad som krävs av en speldator idag.

En gaming dator blir bara bättre och bättre för varje år som går, i dagens läge går det att få en riktigt bra speldator för ett rimligt pris men som även ger en grym spelupplevelse.

Det är även vanligt idag att man bygger sin egen dator då det oftast blir billigare än att köpa en färdigbyggd dator. Det är däremot inget att rekommendera om man inte är helt säker på vad man gör.
Sedan finns det även företag som kan bygga datorn åt dig men då är det viktigt att man väljer rätt komponenter som är kompatibla med varandra så att man får ut full potential av datorn.
På denna sida kommer vi dock bara att lista färdigbyggda datorer som vi tycker har den bästa prestandan för sitt pris.Topplista – Bästa Gaming Dator 2021


Här nedanför har vi framställt en topplista på dem bästa gaming datorerna på marknaden och som vi rekommenderar dig att köpa.


HP OMEN 30L GT13-0153no

Bästa gaming dator 2020
ultimata gaming datorn

En av HP:s senaste gaming dator som nyligen släppts på marknaden. Är du ute efter den ultimata gaming maskinen så är detta en dator för dig. Den är kärlek vid första ögonkastet när det kommer till en gaming dator och den klarar allt som du kräver av den och mycket mer därtill!

I denna superdator finner du grafikkortet RTX2080T med hela 11 GB minne och Intels processor i9-10900K med 10-kärnor.
Vill du ha det bästa av det bästa så rekommenderar vi att detta är gaming datorn som du bör köpa.

+ Den ultimata gaming datorn!
+ RTX2080Ti 11GB minne
+ 32GB RAM-Minne
+ 10:e generationens Intel® Core i9-processor
+ 512 GB SSD-disk
+ Snyggt chassi
+ Massor av anslutningar finns tillgängligt.

– Priset
– Disken kunde varit större

Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!


Webhallen Config D20-0110

Bästa speldator

Webhallen Config är speldatorer som webhallen själva har monterat och är optimerade för gaming. Just denna modell är otroligt kraftfull och ett utmärkt val för en spelentusiast. Denna dator klarar av precis allt och lite till och är även utmärkt för den som vill jobba med 3D, video och andra påfrestande program.

I denna gaming dator sitter det kraftiga grafikkortet RTX2080T med 11GB-minne, AMD-processorn Ryzen 9-3950X och 32 GB RAM-minne och en supersnabb SSD-disk på 1000 GB.

Bästa speldator 2020

+ Pure power!
+ RTX2080Ti 11GB minne
+ AMD-processorn Ryzen 9-3950X
+ 32 GB RAM-minne
+ Samsung 970 EVO Plus 1TB SSD-Disk

– Högt pris

Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!


Acer Predator Orion 3000

bra gaming dator

Är du ute efter något som är i en lägre prisklass än de 2 första alternativen så är detta något för dig.

Denna Acer gaming dator klarar av alla de senaste och de tyngsta spelen utan några bekymmer. Spela, streama, redigera eller gör vad du vill med hjälp av Intel Core i9-processor och ett NVIDIA GeForce RTX 2060 Super grafikkort. Dessutom får du upp till 64 GB med DDR4-minne med en hastighet på 2 666 MHz, en SSD-hårddisk på 1TB med PCIe-anslutning och NVMe.

+ Bra prestanda i förhållande till pris
+ GeForce RTX 2060 Super 
+ 9:e generationens Intel® Core i5-9400 6-kärnor
+ 16 GB RAM-Minne med stöd upp till 64 GB
+ 1TB SSD-Disk

Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!

Klicka här för att läsa mera och köp på net on netAtt tänka på vid köp av gaming dator

Det finns ett par saker man bör tänka på vid köp av en ny dator och några av de viktigaste delarna är först och främst ett bra grafikkort sen är det verkligen att föredra en speldator som har en SSD-disk.

Några andra viktiga faktorer att ta hänsyn till i den speldator är: Processor, internminne (RAM), skärm (storlek / upplösning / uppdateringsfrekvens / responstid). Det är oftast mer lönsamt att lägga några extra slantar på en lite snabbare dator än va du kanske behöver och chansen är mycket större att du blir nöjd med ditt köp och köper du en billigare dator blir den snabbare utdaterad när det släpps nya och mera kraftfulla spel.


Viktiga komponenter

En gaming dator innehåller flera viktiga komponenter som påverkar datorns prestanda, vissa delar är mer väsentliga än andra. Här nedanför beskriver vi varje del för sig och vilken betydelse den har.

Grafikkort

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator oavsett om det är en laptop eller en stationär och kallas även för GPU (Graphics Processing Unit).  Generellt sätt gäller att ju högre upplösning du har och ju högre grafikinställningar du kör, desto större betydelse har grafikkortet. I en gaming dator idag så vill man åtminstone ha ett grafikminne på minst 6GB förutsätt att grafikkortet i sig är kraftfullt.

köpa gaming laptop

I en gaming laptop idag så är det vanligast att dem kommer med ett grafikkort från NVIDIA då deras grafikkort ofta ger en mindre värmeutveckling, vilket är att föredra när det kommer till bärbara datorer.
Grafikkorten för bärbara datorer är också mer energieffektiva och optimerade efter det jämfört med sin motsvarighet för stationära datorer.

Varje grafikkort har en grafikprocessorn, även kallad GPU:n,och är den centrala komponenten på grafikkortet (likt processorn för hela datorn).
Den kan ha olika antal kärnor och vara olika snabb. Hastigheten mäts i MHz och kallas klockfrekvens.

En annan viktig del på grafikkortet är grafikminnet, vilket kan variera mycket, men standardgrafikkort brukar idag ha 2 GB till 4 GB medan prestandamodellerna för t.ex spel har 6-8 GB eller mer och är en viktigt del för grafikkortets hastighet och prestanda.


Processorer

Processorn även kallad för CPU (Central Processing Unit) är en viktig del i en gaming dator dock behöver man inte ha den bästa modellen men en kraftfull processor krävs om man vill att spelen ska flyta på bra. Den påverkar däremot inte prestandan på spel lika mycket som ett grafikkort gör.
Även om vissa spel är mer processorkrävande än andra innebär detta att det oftast inte är någon idé att välja en snabbare processor framför ett kraftfullare grafikkortet.

Även om vissa spel är mer processorkrävande än andra innebär detta att det oftast inte är någon idé att välja en snabbare processor framför ett kraftfullare grafikkort.

CPU:n är hjärnan i din dator. Den avgör hur snabbt datorn kan kör sitt program. I sin relativt korta liv, har processorer blivit mindre och kraftfullare. De vanligaste tillverkarna för processorer idag är Intel och AMD.

Idag är processorerna uppbyggda med flera kärnor och det betyder att man kan nästan säga att 4 kärnor är som 4 processorer, så styrkan dubblas om du har 2 istället för 1 vilket gör att det blir snabbare för dig vid t.ex. multitasking. I en bra gaming dator idag så kommer det oftast med en processor som har minst 6st kärnor.

När man kollar informationen på en processor kan man också se att det finns en viss klockhastighet på den och den brukar ligga på runt 1,5 och 3,5 GHz vilket innebär hur många instruktioner per sekund den kan processera. (3GHz kan klara 3.000.000.000 instruktioner i sekunden).


Internminne (RAM)

Internminne eller arbetsminnet är en viktig del i alla datorer. Detta minne används av program och applikationer för att snabbt kunna spara information tillfälligt och allting i arbetsminnet töms när datorn startar om.
Det viktiga att tänka på när man tittar på RAM-minnet är att se till att man har ett med tillräckligt mängd minne.

I en gaming dator idag är det att rekommendera att ha minst 8 GB i RAM minne. Vissa datorer har oftast möjlighet för att sätt dit mer minne själv om man skulle önska det. Men det är ändå att rekommendera att välja tillräckligt med minne som du tror att du kommer behöva från början.

Vill man ha lite bättre prestanda är det att rekommendera ett minne på minst 16 GB för att undvika att datorn kan kännas trögare efter något år.


Lagringsenhet

Idag så kommer de flesta gaming datorer med 2 st hårddiskar, den ena som en SSD och den andra en HDD.
Oavsett vad för dator du väljer så är det bästa alltid att ha en SSD disk då den kommer att göra din speldator extremt mycket snabbare.
Om du inte har en SSD disk i din nuvarande dator så bör du köpa dig en sådan då det definitivt är värt pengarna.

För att få ut maximalt av din dator så är det rekommenderat att du har en SSD disk där Windows och spelen som du aktivt spelar är installerade på SSD disken, då det gör att din dator kommer att starta upp och laddningen i alla spel kommer att gå mycket snabbare.

Köper du en dator som även har en HDD disk så är den mest tänkt för arkivering av filer såsom videos, bilder och större applikationer.
Men om datorn inte kommer med en HDD så ställer det ett ännu högre krav på mängden utrymme på SSD-enheten.

Vi rekommenderar att ha en SSD på minst 512 GB så du har tillräckligt med utrymme för att lagra alla systemfiler och stora spel installerade på den enheten. Idag tar de senaste stora spelen upp emot 100 GB i lagringsutrymme och det är därför som vi anser att en disk på 256 GB kan vara för lite in för år 2021.