Bästa Gaming Laptop 2023

Funderar du på att köpa en gaming laptop men har svårt att hitta en som passar dig? På denna sida ger vi några förslag på vilka vi tycker är de bästa gaming laptops på marknaden idag, och hur du ska resonera vid valet av komponenter och vad som krävs av en speldator idag.

En gaming laptop blir bara bättre och bättre för varje år som går, i dagens läge går det att få en riktigt bra bärbar speldator för ett rimligt pris men som även ger en grym spelupplevelse.

Vill du ha en hyfsad gaming laptop som klarar av det senaste ligger på mellan 13 000 – 15 000kr, vill du ha en riktigt bra ligger dem på runt 20 000kr och uppåt. Vi kommer att lista både billiga och lite dyrare laptops som du kan spana in längre ner på sidan.


Topplista – Bästa Gaming Laptop 2023

Här nedanför har vi framställt en topplista på de bästa gaming laptops på marknaden och som vi rekommenderar dig att köpa.


Asus TUF Gaming FA706ICB-HX068W

Bäst i test gaming dator asus tuf spel dator

Detta är en av de bästa gaming laptop serier som har skapats. De kommer med en otroligt hög prestanda och en vacker och tunn design. Dock kan man också då tro att den kommer med ett högt pris. Det gör den inte! TUF-serien är bra avskalade gaming datorer till ett enormt prisvänligt laptop-pris. Denna laptop har till exempel ingen webbkamera. Något man oftast ändå inte vill ha rakt framifrån när man gamear. Vill du ha det bästa är denna gaming laptop starkt rekommenderad att köpa. Utrustad med några av de bästa kraftfulla laptop-komponenterna.

Kraftfulla Ryzen 5-processorn, det gamingklassade NVIDIA GeForce RTX 3050, 17.3″ sk’rm, 16 GB RAM och 512 GB SSD lagring.

+ Bästa gaming laptop
+ Prisvänlig!
+ Ryzen 5 processor med 6-kärnor
+ 512 GB SSD-Disk
+ NVIDIA GeForce RTX 3050
+ 16 GB DDR4 SD RAM
+ 17.3″ 144 Hz skärm

Klicka här för att läsa mera och köpa på webhallen.com!


MSI Katana GF76 12UD-006NEU

Billig bra gaming laptop från MSI

En av MSI:s senaste gaming laptops. En riktig mördar maskin som aldrig blir trött och alltid presterar även fast den pressas till sitt yttersta. Den är ett lite billigare alternativ än produkten ovan men man får verkligen valuta för pengarna.

Utrustad med revolutionerande kylning av CPU och GPU med sju värmerör säkerställer maximal prestanda under extrem gaming, 12:e generationens Intel Core i7-processor med hela 12 kärnor och NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti grafikkort.

+ Grym gaming laptop
+ 17.3”, Full HD Skärm
+ Intel Core I7-12700H 14-kärnor
+ 1 TB SSD-Disk
+ NVIDIA GeForce RTX 2070
+ Nya Wi-Fi 6-teknologi
+ Revolutionerande kylning

– Ganska dyr

Klicka här för att läsa mera och köpa på webhallen.com!


Bästa budgetvalet 2023


Lenovo Legion 5

Bästa budgetval av gaming laptop

Denna dator har vi helt enkelt valt ut på grund av att man får otroligt mycket prestanda för pengarna. Har du en liten mindre budget men vill ändå ha en laptop som funkar till de senaste spelen så är detta ett utmärkt val för dig. Den kommer utrustad med ett fullstort tangentbord med bakgrundsbelysning. Slimmad och snygg design med en skärm på 15″. En äkta speldator, inifrån och ut.

+ Bästa budgetvalet 2022
+ Utmärkt pris
+ AMD Ryzen 5 med 6 kärnor
+ 512 GB snabb SSD-Disk
+ NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB
+ 15,6″ Full HD-skärm 120HZ
+ 16 GB RAM-minne

– Saknar 144Hz skärm
– Inte så kraftfull CPU

Klicka här för att läsa mera och köpa på komplett.se!


Att tänka på vid köp av gaming dator

Idag är det inte ett måste att ha en stationär dator om du vill ha en bra dator som man kan spela de senaste spelen på utan det går utmärkt med en vass gaming laptop. Men det finns ett par saker man bör tänka på vid köp av en ny dator och några av de viktigaste delarna är först och främst ett bra grafikkort sen är det verkligen att föredra en speldator som har en SSD-disk.

Några andra viktiga faktorer att ta hänsyn till i den speldator är: Processor, internminne (RAM), skärm (storlek / upplösning / uppdateringsfrekvens / responstid). Det är oftast mer lönsamt att lägga några extra slantar på en lite snabbare dator än va du kanske behöver och chansen är mycket större att du blir nöjd med ditt köp.

Viktiga komponenter

En gaming dator innehåller flera viktiga komponenter som påverkar datorns prestanda, vissa delar är mer väsentliga än andra. Här nedanför beskriver vi varje del för sig och vilken betydelse den har.

Grafikkort

Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator oavsett om det är en laptop eller en stationär och kallas även för GPU (Graphics Processing Unit).  Generellt sätt gäller att ju högre upplösning du har och ju högre grafikinställningar du kör, desto större betydelse har grafikkortet. I en gaming laptop idag så vill man åtminstone ha ett grafikminne på minst 6GB förutsätt att grafikkortet i sig är kraftfullt.

I en gaming laptop idag så är det vanligast att de kommer med ett grafikkort från NVIDIA då deras grafikkort ofta ger en mindre värmeutveckling, vilket är att föredra när det kommer till bärbara datorer.
Grafikkorten för bärbara datorer är också mer energieffektiva och optimerade efter det jämfört med sin motsvarighet för stationära datorer.

Varje grafikkort har en grafikprocessorn, även kallad GPU:n,och är den centrala komponenten på grafikkortet (likt processorn för hela datorn).
Den kan ha olika antal kärnor och vara olika snabb. Hastigheten mäts i MHz och kallas klockfrekvens.

En annan viktig del på grafikkortet är grafikminnet, vilket kan variera mycket, men standardgrafikkort brukar idag ha 2 GB till 4 GB medan prestandamodellerna för t.ex spel har 6-8 GB eller mer och är en viktigt del för grafikkortets hastighet och prestanda.

Processorer

Processorn även kallad för CPU (Central Processing Unit) är en viktig del i en gaming dator dock behöver man inte ha den bästa modellen men en kraftfull processor krävs om man vill att spelen ska flyta på bra. Den påverkar däremot inte prestandan på spel lika mycket som ett grafikkort gör.
Även om vissa spel är mer processorkrävande än andra innebär detta att det oftast inte är någon idé att välja en snabbare processor framför ett kraftfullare grafikkortet.

Även om vissa spel är mer processorkrävande än andra innebär detta att det oftast inte är någon idé att välja en snabbare processor framför ett kraftfullare grafikkort.

CPU:n är hjärnan i din dator. Den avgör hur snabbt datorn kan kör sitt program. I sin relativt korta liv, har processorer blivit mindre och kraftfullare. Dem vanligaste tillverkarna för processorer idag är Intel och AMD.

Idag är processorerna uppbyggda med flera kärnor och det betyder att man kan nästan säga att 4 kärnor är som 4 processorer, så styrkan dubblas om du har 2 istället för 1 vilket gör att det blir snabbare för dig vid t.ex. multitasking. I en bra gaming laptop idag så kommer dem oftast med en processor som har 6st kärnor.

När man kollar informationen på en processor kan man också se att det finns en viss klockhastighet på den och den brukar ligga på runt 1,5 och 3,5 GHz vilket innebär hur många instruktioner per sekund den kan processera. (3GHz kan klara 3.000.000.000 instruktioner i sekunden).

Internminne (RAM)

Internminne eller arbetsminnet är en viktig del i alla datorer. Detta minne används av program och applikationer för att snabbt kunna spara information tillfälligt och allting i arbetsminnet töms när datorn startar om.
Det viktiga att tänka på när man tittar på RAM-minnet är att se till att man har ett med tillräckligt mängd minne.

I en gaming dator idag är det att rekommendera att ha minst 8 GB i RAM minne. Vissa datorer har oftast möjlighet för att sätt dit mer minne själv om man skulle önska det. Men det är ändå att rekommendera att välja tillräckligt med minne som du tror att du kommer behöva från början.

Vill man ha lite bättre prestanda är det att rekommendera ett minne på minst 16 GB för att undvika att datorn kan kännas trögare efter något år.

Lagringsenhet

Idag så kommer de flesta gaming laptops med 2 st hårddiskar, den ena som en SSD och den andra en HDD.
Oavsett vad för dator du väljer så är det bästa alltid att ha en SSD disk då den kommer att göra din speldator extremt mycket snabbare.
Om du inte har en SSD disk i din nuvarande dator så bör du köpa dig en sådan då det definitivt är värt pengarna.

För att få ut maximalt av din dator så är det rekommenderat att du har en SSD disk där Windows och spelen som du aktivt spelar är installerade på SSD disken, då det gör att din dator kommer att starta upp och laddningen i alla spel kommer att gå mycket snabbare.

Köper du en dator som även har en HDD disk så är den mest tänkt för arkivering av filer såsom videos, bilder och större applikationer.
Men om datorn inte kommer med en HDD så ställer det ett ännu högre krav på mängden utrymme på SSD-enheten.

Vi rekommenderar att ha en SSD på minst 512 GB så du har tillräckligt med utrymme för att lagra alla systemfiler och stora spel installerade på den enheten. Idag tar de senaste stora spelen upp emot 100 GB i lagringsutrymme och det är därför som vi anser att en disk på 256 GB kan vara för lite in för år 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *