Bästa Gaming Skärm

Att köpa en gamingskärm är lite av en investering om du vill få ut det mesta av dina spel. Det finns ett stort utbud av gamingskärmar och det kan vara svårt att välja rätt, därför har vi gjort en lista över de skärmar som vi rekommenderar för dig som vill köpa en ny gamingskärm.

Det finns några saker som man bör tänka på när man ska köpa en gamingskärm men det absolut viktigaste är skärmens upplösning och hastighet. Det finns 2 olika upplösningar du bör hålla dig till: 1080p och 1440p. När det kommer till uppdateringsfrekvens så finns det mellan 60Hz upp till 240Hz, en gamingskärm bör ha minst 144Hz för en bra spelupplevelse. För både upplösning och hastighet så är ju högre, desto bättre!

Om du är tveksam över något så längre ner på sidan går vi igenom allt som du behöver veta när det kommer till att välja rätt gamingskärm.


Topplista – Bästa Gamingskärm 2023

Här nedanför har vi framställt en topplista på de bästa gamingskärmarna på marknaden och som vi rekommenderar dig att köpa.


ASUS ROG Swift PG279QM 27″ / 1440p / 240hz

Bästa gaming skärm från asus

Ett riktigt monster när det kommer till gamingskärm! Den tillkommer med funktionen G-Sync, när du väl använt den funktionen så kommer du aldrig vilja ha en skärm utan.
Gamingskärmen är på alla vis en riktigt grym skärm och är förmodligen den bästa gamingskärmen på marknaden.

Nackdelen är väl att den kostar runt 9000kr, men låt inte priset skrämma dig. Tänk på att skärmen är vad du använder hela tiden när du sitter vid datorn. Den här gamingskärmen är en investering för år framöver.

Vill du maxa FPS:n, ha den perfekta upplösningen och den bästa responstiden så är detta gamingskärmen som du bör köpa!

+ Bästa gamingskärmen 2022
+ Utmärkt betyg hos sweclockers
+ 27″ QHD (2560 x 1440)
+ IPS-panel
+ 240 Hz uppdateringshastighet
+ NVIDIA® G-SYNC
+ Justerbar

– Inget!

Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!


Asus TUF Gaming VG279QR 27″ / 1080p / 165hz

En riktigt bra och billig gaming skärm bäst i test

Maxutrustad gamingskärm från Asus med ultrasnabb uppdateringsfrekvens, mycket kort responstid och stöd för Adaptive Sync. Uppdateringsfrekvensen kan överklockas till upp till 165 Hz.

För första gången i en datorskärm kan Adaptive Sync även användas med Asus egna teknik ELMB Sync som ger extremt låg rörelseoskärpa. Skärmen är relativt ny på marknaden och har allt som en grym gamingskärm kräver. Om man jämför denna skärm med andra i samma prisklass så är denna gamingskärm ett absolut monster.

Skärmens storlek och fantastiska upplösning gör den också är perfekt för dig som gillar att hålla på med media.

+ Mycket bra kundomdömen
+ Bäst i test hos tek.no 9/10
+ Adaptive Sync och ELMB Sync
+ 1080p-upplösning
+ Ultrasnabb responstid
+ TN-panel
+ G-Sync

– Saknar ett brett färgutbud

Klicka här för att läsa mera och köp på kjell och company!


ASUS VG248QG 24″ / 1080p / 165hz

Bra billig dator skärm för gaming

Om du är ute efter att köpa en billigare gamingskärm så är detta ett bra val. En budget skärm med 1080p som är riktad mot gamers.

Tillkommer med ultrasnabb uppdateringsfrekvens och mycket kort responstid. Dem flesta budget skärmarna i denna prisklass har vanligtvis bara en uppdateringsfrekvens på 60 Hz medans denna är utrustad med en TN-panel som ger upp till 165 Hz uppdateringsfrekvens, endast 0,5 ms responstid (!) och bra färgåtergivning för spel, arbete och filmtittande.

Det är ingen monster skärm precis, men den har allt som krävs för en schysst spelupplevelse.

+ Bästa budget skärmen 2022
+ Billig
+ 8,3/10 i betyg hos techburns.com
+ Ultrasnabb uppdateringsfrekvens för gaming (165 Hz)
+ Endast 0,5 ms responstid
+ Full HD-upplösning
+ TN-panel
+ AMD FreeSync och NVIDIA G-SYNC

– För billig…?

Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!


Välj en skärm som passar dina behov!

Det finns några saker som du absolut bör tänka på innan du köper en ny gamingskärm. Nedanför har vi listat några av de viktigaste faktorerna när det kommer till att göra ett bra val av en ny skärm.

Paneltyper

Paneltyp på en gamingskärm är en viktig faktor och bör ses över när det kommer till val av skärm. Vi har listat de 3 vanligaste paneltyperna som finns på marknaden och beskrivit vilka för- och nackdelar den har för att göra det lättare för dig att välja rätt typ av panel.

TN-Panel

Detta är den vanligaste panelen men också förmodligen det bästa panelen för en gamingskärm då den har den lägsta responstiden (1-5ms). Denna typ av panel förekommer ofta inom E-sport då den erbjuder en hög prestanda när det kommer till snabba spel som t.ex CS:GO, men används även mycket i kontor då skärmar som har TN-panel är oftast de billigare alternativet.

TN-panelens nackdelar är att den har en sämre färgåtergivning och betraktningsvinkel vilket gör att du måste sitta rakt mot skärmen för att få en bra bild.

Fördelarna är att den är det billiga alternativet och passar utmärkt till spel men även för allmän användning av en skärm.

IPS-panel (S-IPS, H-IPS, PLS, AHVA)

Helt klart den bästa all-around panelen, den har bra färgåtergivning, betraktningsvinklar, bildkvalitet. Kontrast och även en låg responstid på 4-5ms vilket också gör att den passar för en bra gamingskärm och snabba spel.

Det är inte den bästa panelen när det kommer till gaming generellt men om du däremot ska spela spel som kräver en bra färgåtergivning som t.ex Skyrim eller The Witcher 3 så är denna panel ett utmärkt val.

VA-panel (S-PVA, AMVA, HMVA)

Jämfört med TN-panelen så har denna panel en mycket bättre färgåtergivning och betraktningsvinkel men också en sämre responstid.
Vill du ha en högre skärpa och kontrast så är detta ett bättre val. Denna typ av panel kan även ha ett s.k ”input-lag” vilket skapar en fördröjning mellan skärm och dator. Dock tror jag inte det finns några gamingskärmar som använder sig av denna panel då det hade varit det uppenbara sämre valet.

Men panelen passar bra till bild- och färgbehandling, kontorsarbete, och filmvisning.

Upplösning

Skärmupplösning är ett mått på hur många linjer eller pixlar en bildskärm som t.ex en datorskärm visar. I dagens läge så har alla gamingskärmar minst 1080p vilket oftast ät tillräckligt för vardaglig användning. Men de lite bättre skärmarna erbjuder oftast 4k eller till och med 5k och dessa skärmar är ett utmärkt val för just gaming eller om du gillar att hålla på med foto eller videoredigering, dock måste du se till att din dator klarar av att driva en skärm med så pass hög upplösning då det kan vara påfrestande på en gammal dator.

Responstid och uppdateringsfrekvens

Detta är också en väldigt viktig punkt när det kommer till att välja en bra gamingskärm, responstid och uppdateringsfrekvensen betyder hur snabbt skärmen kan reagera på det som händer på datorn och även hur många gånger per sekund som bilden uppdateras. För en bra gamingskärm rekommenderas det att ha en uppdateringsfrekvens på minst 144Hz men du måste också se till att ditt grafikkort/GPU klarar av att driva en bra gamingskärm.

Välj rätt anslutning

Om du känner dig osäker på vilken anslutning du behöver för att få ut det bästa av din gamingskärm så är DisplayPort rätt val, då den har stöd för både FreeSync och G-Sync. Den har också högre bandbredd, som ger dig bättre resultat och upplösning upp till 8K.
Sen går det även bra att använda HDMI, vilket alltid är ett säkert val speciellt om du har har stöd för en HDMI 2,0-kabel.

Är du i behöv av en DisplayPort kabel? Klicka här för att köpa!

Storlek och format

För en gamingskärm är det förmodligen bäst att använda en skärm som är antingen 24″ eller 27″.
Idag finns det även skärmar med formatet ultra-wide vilket kan ersätta behovet av att ha två skärmar men även ge en mer uppslukande upplevelse då du får ett bredare synfält.

Källor

Underlag vi använt oss av för att framställa våran topplista:

Test av Asus ROG Swift PG279QE – 2015 – Sweclockers
Thomas Ytterberg på Sweclockers går djupare in och beskriver skärmens egenskaper samt fördelar och nackdelar. Finns även en uppdaterad sida skriven av Andreas Eklöv från 2019 då PG279QE är en nyare modell. Där skriver han om gamingskärmens uppdaterade finesser.

Test av Asus TUF VG27BQ – 2020 – Tek.no
Torstein Norum Bugge og Ole Henrik Johansen går igenom ett flertal skärmar som har samma upplösning och HZ där denna skärm går ut som den vinnande.

Test av Asus VG248QZ – 2020 – Techburns
Luis Valderrama på techburns skriver grundligt om skärmens egenskaper, prestanda och samt så förklarar han varför detta är en skärm som du bör köpa.

Webhallen recensioner
Alla de produkter vi har listat som finns att köpa hos webhallen så har vi gått igenom alla kundrecensioner och dragit våran egna slutsats av produkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *