Att välja gamingmus kan vara riktigt svårt, speciellt om du gillar att spela datorspel, det finns en hel djungel där ute, ska du t.ex. spela ett MMORPG-spel kan det vara bra med en gamingmus som har flera sidoknappar för makro och liknade, ska du däremot spela FPS-spel som t.ex. Countern-Strike: Global Offensive är det bra med en mus som har en hög uppdateringsfrekvens.
För dig som letar efter att köpa en ny gaming mus och har svårt att bestämma dig så har vi framställt en topplista på vilka gamingmöss vi rekommenderar, det går att hitta en billig gamingmus utan några större problem men om man är ute efter något som är av lite bättre kvalité, får man vara beredd att betala runt 1000kr.
Om du är tveksam över något så längre ner på sidan går vi igenom allt som du behöver veta när det kommer till att välja rätt gamingsmus.
Topplista – Bästa Gaming mus 2023
Här nedanför har vi framställt en topplista på vilka möss vi rekommenderar samt för att underlätta för dig att hitta en gamingmus som passar just dig!
Razer DeathAdder V2
Razer Deathadder V2 är en uppdaterad och förfinad version av den ikoniska gamingmusen Deathadder från 2006. En komplett gamingmus för en gamer. Den har 8 programmerbara knappar och kan lysa i över 16,8 miljoner färger och alla inställningar för musen görs i Razer’s egna nedladdningsbara mjukvara Synapse. Denna gamingmus är en av den populäraste och mest prisvärda gamingmössen på marknaden.
Kabellängd: 2,1 m (USB). Mått: 127x61x42,7 mm. Vikt: 82 g.
+ Populär
+ Hög responstid på musklick
+ Prisvärd
+ 20000 dpi
+ Optisk sensor
+ Razer Speedflex-kabel
– Få knappar
Klicka här för att läsa mera och köp på kjell och company!
Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!
Klicka här för att läsa mera och köp på komplett.se!
Logitech G Pro Trådlös
En trådlös gamingmus för ett riktigt proffs! Logitech är kända för att leverera högsta kvalité när det kommer till möss och gillar du att spela FPS-spel är denna gamingmus högst rekommenderad. Utrustad med 8 programmerbara knappar och laddas med medföljande Micro-USB-kabel. Kabeln kan också användas för att använda musen utan USB-mottagare. Mått: 40x125x63,5mm. Vikt: 80 g.
+ Bästa trådlösa
+ Bra precision och batteritid
+ Lika snabb som kablade alternativ – endast 1 ms
+ 16000 DPI
+ Ultralätt, endast 80 g
– Lite dyr
Klicka här för att läsa mera och köp på kjell och company!
Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!
Klicka här för att läsa mera och köp på komplett.se!
Steelseries Rival 600
En väldigt prisvärd gamingmus utrustad med en gummerad sida vilket gör att man får ett riktigt skönt grepp om musen.
Perfekt för dig som inte har råd med en lite dyrare mus. Har en upplösning på upp till 12000 DPI och RGB-belysning som går att ställa in och även synkas med andra Steelseries-enheter. Utrustad med 7 programmerbara knappar. RGB-ljus. Konfigureras med Steelseries nedladdningsbara mjukvara. Kabellängd: 2 m (USB). Mått: 131x69x43 mm. Vikt: 128 g.
+ Bra pris
+ Extremt bra sensor
+ En smart konstruktion
+ Mekaniska brytare
+ Integrerat minne
+ Ergonomisk desig
– Gummit på sidan kan lossna efter mycket användning
Klicka här för att läsa mera och köp på kjell och company!
Razer Mamba Elite
En häftig gamingmus med en upplösning på upp till 16000 DPI och 9 programmerbara knappar. En bra all-around mus för dig som vill ha nått lite mera spaceat. Kan lysa i över 16,8 miljoner färger och kan synkroniseras med spel och andra Razer-tillbehör med Razer Chroma-stöd. Kabellängd: 2,1 m. Mått: 125×69,9×43 mm. Vikt (utan kabel): 96 g.
+ 9 Programmerbara knappar
+ Häftig belysning
+ 16000 DPI
+ Klassisk, ergonomisk design
+ 5G Avancerad optisk sensor
– Razer’s programvara till denna mus kan vara strulig
Klicka här för att läsa mera och köp på kjell och company!
Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!
Klicka här för att läsa mera och köp på komplett.se!
Razer Naga Trinity
En lite mer avancerad mus med utbytbar sidopanel för (2,7 och 12 knappar) perfekt för dig som gillar att spela MOBA eller MMORPG-spel.
Denna gamingmus har en upplösning på upp till 16000 DPI och utrustad med mekaniska brytare. Kan lysa i över 16,8 miljoner färger. Klassisk, ergonomisk design med gummerade sidor. Mått: 119x74x43 mm. Vikt: 120 g.
+ Utbytbara sidopaneler
+ Perfekt för MMORPG-Spel
+ Mekaniska brytare
+ Lätt att personalisera
– Utbytbara sidopanelen har en kort livslängd (1-2år)
Klicka här för att läsa mera och köp på kjell och company!
Klicka här för att läsa mera och köp på webhallen.com!
Klicka här för att läsa mera och köp på komplett.se!
Varför köpa en gamingmus?
Är du en riktig gamer så har du nog redan koll på alla fördelar när det kommer till ha en gamingmus, men för dig som inte har så bra koll så har jag listat nedanför lite fördelar med varför du borde köpa en gamingmus.
#1 DPI
DPI står för ”Dots Per Inch” och det är nått man ser väldigt ofta när man när man tittar runt på olika möss. DPI:n avgör musens känslighet, har du t.ex. en hög DPI så skiftar sig musen mer med en mindre rörelse från din hand.
En vanlig mus kan ha runt 1000 DPI medans en gamingmus kan ha upp emot 16000 DPI.
#2 Extra knappar
Det finns stora fördelar med att ha en mus med extra knappar när det kommer till vissa spel. Du kan själv programmera dessa knappar för att underlätta ditt spelande och minska användning av tangentbordet. På vissa gaming möss har du möjlighet att byta ut sidopanelen så du har så många knappar som behövs och så att du kan använda musen till alla olika typer av spel.
#3 Ergonomi och utseende
Är du en riktig gamer eller känner någon som är, då vet du redan att det spenderas en hel del tid framför datorn, därför är det viktigt att man har en bra och bekväm mus för att underlätta för handen. Har du aldrig tidigare haft en gamingmus kommer du direkt att känna vilken skillnad det är att hålla i en gamingmus och om man jämför mot en traditionell mus så är en gamingmus betydligt snyggare och oftast utrustad med en drös av olika färger/belysning att välja bland!
Trådlös Gamingmus eller inte?
På senare tid så har det kommit flera och flera bra trådlösa gamingmöss, tidigare så fanns det nog ingen gamer som skulle föredra att använda en trådlös mus då batteritiden var dålig och kunde ta slut helt utan förvarning.
Samtidigt finns de trådlösa möss idag med en betydligt bättre batteritid och det kan vara väldigt bekvämt att inte behöva brottas med sladdar, plus att idag så kan man ladda musen samtidigt som man spelar.
Tidigare var det även sagt att en trådlös mus aldrig kommer upp till samma respons tid som en trådad gamingmus gör idag, men det stämmer inte längre. En trådlös mus kan i vissa fall till och med nå en bättre responstid!
Om det är så att du vill köpa dig en trådlös gamingmus och vill försäkra dig om att du får något bra så kolla efter musens gränssnitt. Det bör vara ett gränssnitt på 2,4 Ghz med trådlös anslutning och Bluetooth.
På en gamingmus idag är det vanligt att de redan är uppkopplade på denna frekvens. Detta är för att minska risken för störningar från enheter.
Musgrepp
När du ska köpa en gamingmus så kan det vara bra att tänka på hur du greppar musen, det kan vara till fördel när du köper en mus, för alla möss är inte anpassade efter alla olika typer av grepp.
De vanligaste greppen när det kommer till datormöss:
- Handflatsgrepp (Palm grip) Det innebär att du greppar musen med hela handen. Handflatan, inklusive fingrar ska har kontakt med musen.
- Klogrepp (Claw grip) När du använder ett klogrepp är det precis som det låter, handflatan vilar på musen medans fingrarna håller musen som en klo.
- Fingergrepp (Finger grip) Vid ett fingergrepp så är det endast fingrarna som har kontakt med musen, musen greppas bestämt mellan lillfinger och tumme.
Om vi säger att du t.ex. föredrar ett palm grip, då bör du kanske hålla utkik efter en mus som är av en liten större, högre och längre variant och tvärtom när det kommer till ett claw grip.
Det går oftast att gå in på musens specifikationer där man kan läsa om vilket grepp musen är som bäst anpassad för. I flesta fall rekommenderas det att det går bra att använda claw grip såväl som palm grip.
Musacceleration
Musacceleration fungerar så att den anpassar sig efter dina rörelser på musen, rör du musen med snabba eller långsamma rörelser så kommer musenpekaren att ändra hastigheten automatiskt.
För en gamer är det viktigt att undvika att ha denna funktion igång då den kommer att göra dina rörelser med musen opålitliga och du kommer att få svårt att vänja dig vid hur mycket muspekaren rör sig beroende på hur mycket du drar musen på musmattan.
Spelar du t.ex. ett FPS-spel så vill du att hjärnan ska träna in sig i hur mycket du behöver röra musen för att få muspekaren till dit du vill ha den.
Om du upplever att du kanske har musacceleration på din mus så brukar det alltid finnas en inställning i spelet där man kan välja att stänga av dettta.
Uppdateringsfrekvens
Uppdateringsfrekvensen mätts i Hz, det måttet har ni förmodligen redan sätt om ni någon gång köpte en dator skärm, men det finns även på alla datormöss.
Uppdateringsfrekvensen även s.k (polling rate), avgör många gånger per sekund musen skickar en signal till datorn och berättar vart sensorn befinner sig.
T.ex. 500 Hz = 500 gånger som musen rapporterar sin position till datorn varje sekund!
Detta är inte direkt nått man bör tänka på vare sig mig kör 500Hz eller 1000Hz på sin gamingmus, du kommer inte att märka nån större skillnad, då vi pratar i millisekunder.
Däremot om du kör 1000Hz på din gamingmus så kan det dra lite mera kraft på din CPU. Har du en snabb CPU och en bra datorskärm så tycker jag absolut ska köra med det högsta möjliga.
Om man vill ändra sin frekvens på musen så gör man oftast det i musens drivrutiner.
Musens drivrutiner
Oftas när du köper en gaming mus så finns det en programvara till musen som du kan ladda ner från mustillverkarens hemsida.
Det är att föredra att göra detta då du i programvaran kan anpassa musens inställningar så att den passar dina behov. I programvaran kan du även binda musens knappar till de funktioner du vill att knapparna ska gå till.
I de flesta fallen så får man även till en CD/DVD-skiva till där du kan installera musens drivrutiner.
Sensor
Om du läser om vilken gamingmus som helst så börjar nästan alltid informationen på musen om vilken sensor den har. Det finns idag två kategorier som används, laser och optisk sensor.
Skillnaden är att laser bygger på VCSEL-teknik och optiska på IR-LED.
Laser är mer exakt och känsligare än en optisk mus. Optiska möss använder sig av LED-ljus som spårar rörelser genom den optiska motorn, medan lasern använder en verklig laser att spåra rörelse.
När det kommer till gamingmöss så används nästan alltid en optisk sensor,
den kan inte läsa lika exakt som en lasermus och kan därmed inte särskilja fibrer på en tygmusmatta. Det kanske låter konstigt, men i praktiken så blir det en jämnare läsning på musmattan och du undviker problem om ”jitter” och acceleration när du använder en optisk mus.
Vill man ha en mus som alltid fungerar så är den optiska sensorn ett bättre val när det kommer till att spela spel.
Men det finns såklart gamingmöss med lasersensor också, de sägs vara fria från dessa problem som ska uppstå vid användning av en laser mus. Har du hittat en gamingmus du vill köpa men den har en laser sensor, skulle det vara rekommenderat att läsa noga om den musen för att vara på den säkra sidan.
Vad är jitter?
Jitter kanske inte är något ord som du hört förut men kanske däremot upplevt.
När muspekaren ”hackar” eller skakar när du rör musen lite fram och tillbaka så kallas det för jitter. Det kan uppstå om du har en DPI-inställning på musen och den stöds inte av sensorn, det kan justeras via musens mjukvara. Detta förekommer oftast för möss med lasersensor.